Elektroniska dokument – vägen mot papperslöshet

I klubben har vi bestämt oss för att producera så lite papper som möjligt. Det sparar naturresurser och vi tycker att det ligger i linje med vår önskan att använda tekniska hjälpmedel för att kommunicera och minska behovet av fysiska transporter.

Med ständig tillgång till dokument elektroniskt minskar behovet av utskrifter på papper.

Dropbox – ett enkelt sätt att dela filer

dropboxDet finns ett flertal liknande tjänster, men Dropbox är för närvarande den mest använda så kallade molnlagringstjänsten. Det är enkelt att använda i stort sett oavsett vilken dator, mobiltelefon eller surfplatta du har. Det är dessutom gratis för de flesta och lätt att installera.

Det här är dropbox

Man kan likna Dropbox vid en dator som du kan komma åt var du än är. Du ser samma filer från mobiltelefonen som från datorn på jobbet eller hemma. Du kan också dela filer eller mappar med andra. Om någon ändrar en fil ändras de hos alla som har tillgång till den. Ändringarna synkas automatiskt utan att du behöver fundera över det.

Lagra vad du vill

Du kan lagra vilka filer du vill i Dropbox. Word-dokument, Excel-blad, semesterbilder, musik, filmer, presentationer med mera. Många lagrar alla sina datorfiler i Dropbox.

Säkert

Filerna är skyddade med stark kryptering när de ligger i Dropbox.

Gratis lagringsplats

Från början får du 5 gigabyte gratis lagringsutrymme. Du kan få mer genom att exempelvis tipsa vänner som också börjar använda Dropbox, eller genom att köpa utrymme.

Så enkelt det kan bli

Att spara filer i Dropbox från din dator är lika enkelt som att spara dem någon annanstans. Allt du lägger i din Dropbox-mapp synkroniseras med Dropbox servrar och går att nå överallt. Om du har en dator med webbläsare kan du logga in på Dropbox.com och nå alla dina filer.

Om olyckan är framme

Dropbox håller reda på vilka filer du raderar. Under en månad kan du återskapa borttagna filer om du kommer på att det var ett misstag.

Varning

Dropbox är ingen lösning för säkerhetskopiering. Se till att göra säkerhetskopior på annat håll, exempelvis en extern hårddisk, för att vara säker på att få tillbaks dem om olyckan är framme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *